oblicz granice ciagu
mazi: lim x→0 sin3x / sin2x = ?
granica ciągu
17 maj 15:33
paziówna: regułą de l'Hospitala
| | (sin3x)' | | 3cos3x | | 3 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | (sin2x)' | | 2cos2x | | 2 | |
x→0 x→0
17 maj 15:50
Rafał: Cześć, rozwiązywałem już dużo granic jednak z tą nie mogę sobie poradzić... Nie chodzi mi o
wynik, tylko sposób w jaki mam to rozwiązać. Pozdrawiam
x→0
7 lip 16:30
pigor: ....lub z całki elementarnej po pewnej "modyfikacji"
| | sin3x | | 3x | | | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = |
| | sin2x | | 2x | | | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| . ...  |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
7 lip 16:47