Tonio: Proszę bardzo o pomoc w tym zadaniu:
Grupa 12 przyjaciół podzieliła się na dwie grupy,by każdy mógł kupić pozostałym osobom ze
swojej grupy upominek na mikołajki. Po ile osób znalazło się w każdej grupie, jeśli
liczba upominków była najmniejsza? Ile było w sumie tych upominków?
13 gru 15:02
Basia:
n - liczba osób w 1 grupie
12-n - liczba osób w 2 grupie
0≤n≤12
każdy z 1 grupy musi kupić n-1 upominków
każdy z 2 grupy musi kupić 12-n-1 upominków
F(n) - liczba upominków
F(n)=n(n-1)+(12-n)(12-n-1)=n2-n+144-12n-12-12n+n2+n=2n2-24n+132
i trzeba znależć najmniejszą wartość tej funkcji
czyli albo pochodna, albo własności funkcji kwadratowej i wierzchołek paraboli
P(-b/2a;-Δ/4a)
-b/2a=24/4=6
czyli n=6 czyli grupy po 6 osób
Δ=(-24)2-4*2*132=(2*12)2-4*262=4(144-262)
no dalej już sam policz
13 gru 17:03
Tonio: wielkie dzięki
13 gru 17:25
Basia:
właściwie to wystarczy teraz napisać, że liczba upominków to 6*5+6*5=60
i można sobie liczenie Δ i pierwiastków podarować
13 gru 17:34