...
Kamila!: Cześć

Pomożecie mi?
Zadania są z chemii... ale nie potrafię ich zrobić, a tą stronę poleciła mi koleżanka,
powiedziała że tu na 100% mi pomogą ; ) ; )
Będę naprawdę bardzo wdzięczna

1) Oblicz masę 4 atomów węgla
2) Oblicz masę 20 cząsteczek kwasu fosforowego (V)
[aaa i tu nie chodzi o to że w pierwszym ma wyjść 40unitów..] ; /
Dziękuje z góry
17 maj 14:47
Mateusz: 1 atom węgla ma mase 12u a więc 4 atomy węgla 4C mam mase 4*12 = 48u
2 kwas fosforowy(V) ma wzór H3PO4
Licze mase cząsteczkową tego kwasu wyniesie ona 98u
1 cząst H3PO4→98u
20 cząst H3PO4→ x u
x = 1960u
17 maj 17:09
Kamila!: no właśnie tak myślałam że ma być i tak robiłam, ale wychodzi co innego w odp. ; /
17 maj 19:03
Mateusz: a jakie są odpowiedzi
17 maj 20:38
Kamila!: Takie
1) 7,97*10−23 g
2) 325,58*10−23 g
18 maj 18:48
robinka: | | 4*12 | |
a) |
| =7,97*10−23 g |
| | 6,023*1023 | |
| | 98*20 | |
b) |
| = 325,58*10−23 g |
| | 6,023*1023 | |
18 maj 19:01
Kamila!: ok dzieki... a moglabys mi wytlumaczyc dlaczego w wyniku wychodzi do potegi −23, a nie na + ?
18 maj 19:12
Mateusz: od razu trzeba było podac tresc zadania ze trzeba wyrazic w g mase atomow zaoszczędziło by to
nieporozumien jest tak pooniewaz 1u jest rowny 1,66*10−27kg
18 maj 20:07
Kamila!: ale tamto co zrobiła `robinka` jest dobrze?
18 maj 21:34
Mateusz: Tak dobrze
18 maj 21:46
robinka: | | 23 | |
podam ci na przykładzie dlaczego 10−23 > |
| = 23:24=23−4=2−1 |
| | 24 | |
18 maj 22:12
Kamila!: nie rozumiem ; /
to co Ty napisałaś to tak mam zapisać? czy jakoś inaczej?
Żebym wiedziała skąd się to wzięło
19 maj 14:35
Mateusz: | | 1g | |
1u = |
| = 1,66*10 −24gg teraz juz rozumiesz  |
| | 6,02*1023 | |
19 maj 14:54
Kamila!: aha ok.dzięki
19 maj 15:33