ostrosłupy
dawid: wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 8cm. spodek wysokości leży w odległości
4√3cm od wierzchołka podstawy. jaką objętość ma ten ostrosłup?
17 maj 14:37
Basia:
podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkąt równoboczny,
a spodek wysokości S ostrosłupa to punkt przecięcia wysokości podstawy
|AS|=4
√3
|AS|=
23*h
p
23*h
p=4
√3 /*
32
h
p=6
√3
a=12
P
p=
12a*h
p =
12*12*6
√3=36
√3
H=8
V=
13*P
p*H
| | 1 | |
V= |
| *36√3*8 = 12*8√3=96√3 |
| | 3 | |
17 maj 14:51