Funkcja kwadratowa
Servantes: Wyznacz równanie krzywej, jaką wyznaczają wierzchołki parabol należących do rodziny funkcji
opisanych równaniem y = x2 − 2(k + 1)x + k2 − 1/2k dla k∊ R.
17 maj 13:41
Basia:
Δ=[−2(k+1)]
2−4*1*(k
2−
12k)
Δ=4(k
2+2k+1)−4k
2+2k
Δ=10k+4
| | −b | | 2(k+1) | |
xw=p= |
| = |
| =k+1 |
| | 2a | | 2 | |
x=k+1
y=
−10k−44
k=x−1
y=
−10(x−1)−44
y=
−10x+10−44
y=
−10x+64
y=
2(−5x+3)4
y=
−5x+32
jest to prosta o równaniu kierunkowym y= −52x+32
2y=−5x+3
równanie ogólne: 5x+2y−3=0
17 maj 14:44