Basia:
y=x−k
x−k=x
2+2x−1
x
2+x+k−1=0
Δ=1−4(k−1)=1−4k+4=−4k+5
Δ>0
−4k+5>0
4k−5<0
4k<5
k<54
| | −1−√−4k+5 | | −1−2k−√−4k+5 | |
y1 = |
| −k = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√−4k+5 | | −1−2k+√−4k+5 | |
y2 = |
| −k = |
| |
| | 2 | | 2 | |
|AB|
2 = (x
2−x
1)
2+(y
2−y
1)
2=
(2
√−4k+5)
2+(2
√−4k+5)
2 =
4(−4k+5)+4(−4k+5) = 8(−4k+5)=−32k+40
f.malejąca
D=(−
∞,
54)
f. nie osiąga wartości najmniejszej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
na upartego można powiedzieć, że dla k=
54
wtedy Δ=0, jest jeden punkt przecięcia i |AB|=|AA|=0