Jeśli ktoś wie jak zrobić to zadanie, proszę o pomoc.
Raff: Odcinek AC jest średnicą okręgu o promieniu 2. Cięciwa AB tego okręgu ma długość 2√3. Wyznacz
miarę kąta między cięciwą AB i styczną do okręgu w punkcie B oraz miarę kąta między cięciwą BC
i styczną do okręgu w punkcie C.
17 maj 00:11
Godzio:

α + β = 90
o
a = 2
√3
| | 2√3 | | √3 | |
cosβ = |
| = |
| => β = 30o |
| | 4 | | 2 | |
α = 60o
γ = 90
o − 60
o = 3)
o
17 maj 00:30
Godzio: γ = 90o − 60o = 30o
17 maj 00:30
Raff: Wielkie dzięki, prawidłowe miary kątów α β i γ
17 maj 00:53