Nie wiem jak je rozwiązać, proszę o pomoc :/
Raff: Zad. 1
Do okręgu o środku (1,2) należy punkt (3,2).
a) Wyznacz równanie tego okręgu.
b) Wyznacz współrzędne punktów, w których okrąg ten przecina oś OY.
Zad. 2
Czy środek odcinka łączącego środki okręgów K1 i K2 leży wewnątrz któregoś z kół
ograniczonych tymi okręgami?
a) K1: x2+(y−2)2=25, K2: x2 +(y+4)2=1
b) K1: (x+4)2+(y+a)2=9, K2: (x−4)2+(y−5)2=4
16 maj 23:23
Basia:
ad.1
(x−1)
2+(y−2)
2=r
2
(3−1)
2+(2−2)
2=r
2
r
2=4
(x−1)
2+(y−2)
2=4
x
2−2x+1+y(2−4y+4=4
x
2−2x+y
2−4y+1=0
na osi OY x=0
y
2−4y+1=0
Δ=16−4=12
√Δ=
√12=2
√3
A(0,2−
√3) B(0,2+
√3)
ad.2
A − srodek K
1
A(0,2)
r
1=5
B − środek K
2
B(0,−4)
r
2=1
C − środek odc.AB
x
c=
0+02=0
y
c=
2−42=−1
C(0,−1)
|AC|=
√(0−0)2+(−1−2)2=
√9=3 < r
1 ⇒
C leży wewnątrz K
1
17 maj 04:54
Basia:
Jak czegoś nie rozumiesz pytaj. Jeszcze z 10 minut tu będę.
17 maj 06:17
Raff: Wielkie dzięki, mniej więcej rozumiem co i jak
17 maj 07:16