Pomocy
ona: Prawdopodobienstwo katrin: W windzie 8 pietrowego bloku jedzie 4 pasazerow. Oblicz
prawdopodobienstwo ze kazdy pasazer wysiadzie: a) na innym pietrze b) na tym samym pietrze c)
na 3 pietrze
16 maj 23:16
bajka:
|Ω|= 8
4
a) IAI = 8*7*6*5 ( bo pierwszy na jednym z ośmiu , drugi już tylko na jednym z siedmiu
trzeci na jednym z sześciu a czwarty na jednym z pięciu
| | 8*7*6*5 | |
P(A)= |
| =.......
|
| | 84 | |
b) IBI = 8 ( bo wszyscy na 1 lub na 2 lub.......... lub na 8 piętrze
c) ICI= 1 ( bo jest tylko jedno trzecie piętro
16 maj 23:31
Gustlik: |Ω|=W
84=8
4=4096 (wariacje z powtórzeniami, bo część, a nawet wszyscy pasażerowie mogą
wysiaść na tym samym piętrze − nr piętra dla różnych pasażerów się wtedy powtórzy)
| | 8! | | 8! | |
a) |A|=V84= |
| = |
| =5*6*7*8=1680 (wariacje bez powtórzeń, bo nr piętra dla |
| | (8−4)! | | 4! | |
różnych pasażerów nie może się powtórzyć)
| | 1680 | |
P(A)= |
| =...(skróć ułamek)
|
| | 4096 | |
b) |B|=8
| | 8 | |
P(B)= |
| =...(skróć ułamek)
|
| | 4096 | |
c) |C|=1
P(C)={1}{4096}
16 maj 23:39