Nie wiem jak się zabrać za rozwiącanie tego zadania. Pomocy :/
Raff: Promień Ziemi jest w przybliżeniu równy 6370km, a oczy obserwatora znajdują się na wysokości
x=2m nad powierzchnią Ziemi (punkt P na rysunku obok). Aby obliczyć jak daleko sięga wzrok
obserwatora (odległość od linii horyzontu), należy obliczyć odległość d:
d=√(r+x)2−r2=p{6370,0022−63702~5,05 [km]
a) Jak daleko sięga wzrok obserwatora, którego oczy znajdują się na wysokości 10m nad pow.
Ziemi, a jak daleko − jeżeli na wysokości 100m?
b) Jak daleko sięga wzrok ucznia, którego oczy znajdują się 150cm nad powierzchnią Ziemi?
16 maj 23:11
Raff: Ponawiam, nie umiem tego rozwiązać.
17 maj 00:04