matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie okręgu
Jolka:
Wyznacz równanie okręgu o średnicy CD, jeżeli C(−1,4) D(7,6)
16 maj 21:32
Godzio:
Środek CD:
−1+7
6+4
S
CD
= [
,
] = [ 3 , 5 ]
2
2
Promień: |SC| =
√
(3+1)
2
+ (5−4)
2
=
√
17
O: (x−3)
2
+ (y−5)
2
= 17
16 maj 21:38