matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkąta równoramiennego
Pati:
Środkowo poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma długość 5 . Oblicz pole tego trójkąta.
16 maj 21:31
Godzio:
1
(
a)
2
+ a
2
= 25
2
1,25a
2
= 25 a
2
= 20 a =
√
20
= 2
√
5
a
2
4 * 5
P =
=
= 10
2
2
16 maj 21:41