Gustlik: Oznaczmy:
A=(4.0)
B=(0,3)
f(x)=y=3x+3
f(0)=3*0+3=3 → do prostej f(x) należy punkt B
| | 1 | |
g(4)= |
| *4−2=2−2=0 → do prostej g(x) należy punkt A
|
| | 2 | |
Rozwiążę układ równań, aby wyznaczyć punkt przecięcia prostych f i g
{y=3x+3
6x+6=x−4
6x−x=−6−4
5x=−10 /:5
x=−2
y=3*(−2)+3
y=−6+3
y=−3
C=(−2, −3) → mamy trzeci wierzchołek równoległoboku
A=(4.0)
B=(0,3)
C=(−2, −3)
D=(x, y)
Wektor CA
→=BD
→
CA
→=A−C=[4−(−2), 0−(−3)]=[6, 3]
BD
→=D−B=[x−0, y−3]=[x, y−3]=[6, 3]
x=6, y−3=3
x=6, y=6
D=(6, 6)
Szukane proste to AD i BD
pr. AD || BC: y=3x+3
y=3x+b
6=3*6+b
6=18+b
6−18=b
b=−12
y=3x−12
6=3+b
6−3=b
b=3
A=(4.0)
B=(0,3)
C=(−2, −3)
D=(6, 6)
CA
→=[6, 3]
CB
→=B−C=[0−(−2), 3−(−3)]=[2, 6]
Liczę wyznacznik wektorów:
d(CA
→, CB
→)=
|6 3|
|2 6|
=6*6−3*2=36−6=30
Pole równoległoboku
P=|d(CA
→, CB
→)|=30
Odp: