ciężkie zadanie z fizy
krecik: Mam zadanie z fizyki. Potrzebuje je na jutro pls
Pomóżcie zrobić. bryła lodu o masie 2kg ma temperaturę równą temp. topnienia. jaki procent masy
lodu ulegne stopnieniu jeżeli bryle dostarczono 117kj ciepła?
ct=335000 J/kg
16 maj 20:28
krecik: nikt nie wie

plis! pomóżcie!
16 maj 21:11
Kejt: wzór jakiś masz?
16 maj 21:21
krecik: c=q/m = m=q/c
ct= q/m − na topnienie, krzepnięcie parowanie i skraplanie
q=117 kJ
16 maj 21:31
Godzio: O ile się nie mylę to tak będzie:
Q = 117kJ
m = 2kg
T
1 = 0
oC
Q = c
t * m
| | Q | | 117kJ | |
m = |
| = |
| ≈ 0,35kg |
| | ct | | | |
16 maj 21:49