ENERGIA WEWNĘTRZNA I CIEPŁO
Paweł: Proszę o dokładne rozwiązanie zadań z fizyki wraz z wytłumaczeniem:
1. Oblicz, o ile wzrosła energia wewnętrzna gazu, który pobrał 2400 J ciepła i wykonał pracę
800 J.
2. Sprężając gaz izobarycznie wykonano pracę 100 J. Ile ciepła gaz oddał do otoczenia, jeśli
energia wewnętrzna zmniejszyła się o 500 J.
3. Z jaką szybkością poruszał się pocisk o masie 12 g, jeśli po zatrzymaniu się w tarczy,
energia wewnętrzna pocisku i tarczy wzrosła o 4860 J?
4. Odważnik o masie 5 kg upadł z wysokości 15 m. O ile wzrosła energia wewnętrzna podłoża i
odważnika po jego uderzeniu o ziemię?
5. Porównaj ilości ciepła potrzebne do ogrzania szklanki wody o masie mw = 250g i cieple
| | J | |
właściwym cw = 4200 |
| od t1 = 20 st.C do t2= 100 st. C i szklanki oleju o masie |
| | kg * K | |
| | J | |
230 g i cieple właściwym równym 2200 |
| w tym samym przedziale temperatur. |
| | kg * K | |
6. Do wanny wlano 40 litrów wody o temperaturze t1=55 st. C. Ile wody o temperaturze t2= 20
st.C należy dolać do wanny aby temperatura końcowa wody wyniosła tk = 30 st. C. Pomiń straty
ciepła.
7. Do naczynia wlano m1=3 l wody o temperaturze t1=100 st.C i m2=2 l o temperaturze 20 st.C.
Oblicz temperaturę końcową wody.