Z funkcji kwadratowej
Pomocy: Podaj współrzędne wierzchołka paraboli bez obliczania wyróżnika funkcji kwadratowej.
a) y=−3X2 + x −12
b) y=23x2−5x
c) y=(√2−1)x2 − √2+1
d) y=0,(2)x2 + 1,(3)x−4
Zapisz funkcję kwadratową w postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres. Dla każdej z funkcji
wyznacz: zbiór wartości, równanie osi symetrii wykresu, wartość najmniejszą lub największą.
a) y=3x2−3x
b) y=x2 +4x+5
c)y=2x2+4x+2
d)y=−x2−6x−9
Proszę o pomoc bo dopiero to zaczęliśmy i jestem zielonyyy..
16 maj 19:50
aloo: ad a) ws=p wy=q wiec p=−b2a p=13 q= 512 bo delta <0 wiec −5
reszta analogicznie
16 maj 19:59
16 maj 20:00
Pomocy: ale miało być bez obliczania delty
16 maj 20:05
Alutka: Oblicz p=− b/2a (1/6) a potem y(1/6)
24 cze 23:45