edzia: mam jeszcze 2 zadanka

1. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego wysokość
wynosi 4√2 cm.
2. Długości krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi. Długość
przekątnej prostopadłościanu jest równa √29 cm.
Oblicz:
a) objętość prostopadłościanu
b) pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
16 maj 19:44
16 maj 19:48
edzia: licze na ciebie

16 maj 19:54
Kejt: nie licz na mnie tylko licz zadanie ;>
16 maj 19:57
edzia: ale nie mam pojęcia jak
16 maj 19:58
Kejt: 1 też nie?
16 maj 20:03
edzia: właśnie nie za bardzo, nie wiem jak wyliczyć a?

, wiem jestem tempa z matmy
16 maj 20:08
edzia: ale pewnie jak mi zaraz powiesz to walne się w łeb i juz bede wiedziala
16 maj 20:08
Kejt: zobaczymy

daj mi chwilkę. liczę to 2.
16 maj 20:10
Kejt: miałaś równania kwadratowe?
16 maj 20:12
edzia: wydaje mi się że przerabiałam
16 maj 20:15
16 maj 20:23
edzia: pewnie że dam radę

już przepisuje na kartkę i biore się za rozkminianie

dziekuje bardzo

* jesteś wielka

*
16 maj 20:25
Kejt: haha. przestań

bo chłopak będzie zazdrosny
16 maj 20:27
Kejt: daj znać jak skończysz. wtedy to pierwsze zrobimy.
16 maj 20:28
edzia: a tam chłopak! sam nie umial zrobić haha
16 maj 20:29
Kejt: ja mówiłam o swoim raczej, ale na jedno wychodzi
16 maj 20:29
edzia: Objętość wyszła mi 24cm3
a Pole całkowite 42cm2
16 maj 20:36
edzia: ah chyba ze tak

no to przepraszam

ale i tak jesteś cudowna
16 maj 20:36
Kejt: dziękuję. hah.
to teraz 1 ;>
h=4√2
h=√6/3a
4√2=√6/3a
wylicz z tego "a" na początek.
16 maj 20:39
edzia: źle napisałam miała być wysokość 4√3
16 maj 20:42
edzia: jak wyliczyć to a

?
16 maj 20:46
Kejt: to zamień tam po prostu:
4√3=√6/3a
16 maj 20:47
Kejt: heh. to poczekaj..
16 maj 20:47
Kejt:
4√3=√6/3a /*3
24√3=√6a /:√3
24=√2a
tak lepiej?
16 maj 20:48
Kejt: nie 24 tylko 12..
16 maj 20:48
edzia: zazdroszcze ci że jesteś taka mądra z matmy !
przydałby mi się ktoś taki na korki

a zwłaszcza ze za rok czeka mnie matura


!
gdzie mieszkasz?

powiedz chociaż w jakim województwie
16 maj 20:49
Kejt: hah. ja jestem w 1 liceum.. pomorskie.
16 maj 20:50
edzia: czyli a = 6 ?
16 maj 20:50
16 maj 20:51
Kejt: 6√2
16 maj 20:51
sellotapestars: Kejt? pierwsza liceum! ooo! jakiś geniusz z Ciebie pewnie!
ja jestem w drugiej klasie, ale obecnie sobie nie radzę... pomóż, dla Ciebie to będzie pewnie
przyjemność...
https://matematykaszkolna.pl/forum/52155.html
16 maj 20:54
edzia: czyli Pc = 72√3 cm2
a V = 36√2cm3
16 maj 20:55
Kejt: hmm.. pokaż jak liczysz, bo mi coś innego wyszło.
16 maj 20:56
edzia:
Pc = a2√3
Pc = ( 6√2 )2 * √3 = 72 * √3 = 72√3 ?
16 maj 20:57
edzia: nie no wstyd mi
16 maj 20:57
edzia: nic nie umie
16 maj 20:57
Kejt: to jest ok, mi chodziło o objętość.
16 maj 20:58
sellotapestars: halo, pomożecie?
16 maj 20:58
Kejt: wybacz, nie lubię logarytmów.
16 maj 20:58
sellotapestars: edzia a ty?
16 maj 21:00
edzia: ja z logarytmów nie bardzo..
V = a3√2 / 12
( 6√2 )3 √2 / 12 = skraca się i wychodzi 36√2 cm3
16 maj 21:03
edzia: pewnie pokręciłam? tylko proszę nie śmiej się ze mnie
16 maj 21:06
Kejt: V= √2/12 * (6√2)3=√2/12 * 216√8=(216√16):12=18*4=72
mi wyszło tak.. hm. widzisz gdzie masz błąd?
16 maj 21:07
Kejt: dlaczego miałabym się śmiać? cieszę się, ze chcesz i próbujesz to sama rozwiązać.. a nie jak te
sępy, co na gotowca czekają...
16 maj 21:08
edzia: ty masz wzór
v = √2 / 12 * a3
16 maj 21:11
Kejt: yhy.
16 maj 21:12
16 maj 21:15
edzia: jesteś wielka, dziękuję ci za pomoc, co ty na to żeby płacić ci za korepetycje matematyczne
przez internet?

hihi
16 maj 21:15
Kejt: prosz.
16 maj 21:15
edzia: to nie byłby wcale zły pomysł
16 maj 21:16
Kejt: heh. to dla mnie przyjemność. tak wiem, to dziwne ;>
16 maj 21:16
edzia: nie dziwne

każdy lubi co innego, też lubie matematykę, ale wtedy jak rozumiem!
fajnie by było mieć jakiś kontakt do Ciebie − tak na przyszłość..
może napisałabyś mi maila z np. nr. gg?

jakbym czegoś kiedyś nie rozumiała to byś mi znowusz pomogła
16 maj 21:21
Kejt: w sumie, i tak miałam to zrobić specjalny numer właśnie pod korki z matmy, heh. prosz: 23419842
16 maj 21:23
edzia: napisałam ci ale nie wiem czy dostałaś wiadomość

napisałam ci z mojego gg
16 maj 21:29
edzia: Kejt jest to dla mnie bardzo ważne, żebyś mi później gdzieś nie zagineła

dlatego chce mieć z toba jakiś kontakt bo naprawdę jesteś genialna.
Dlatego napisz mi czy dostałaś ode mnie wiadomość
16 maj 21:34