Przekształć wzór funkcji z postaci ogólnej
Gienek: Przekształć wzór funkcji z postaci ogólnej f(x)=ax2+bx+c do postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)2+q i odwrotnie.
a) f(x)=−x2−2x+1
b) f(x)= −3(x−2)2+2
Proszę o rozwiązanie i krótkie wyjaśnienie.
16 maj 19:40
bajka:
a)
q= f(p)= f(−1)= −(−1)
2−2*(−1)+1= −1+2+1= 2
f(x) = −( x +1)
2+2
b) to już jest postać kanoniczna
p= 2 q= 2
16 maj 19:53
Michalina: a) p=−b/2a, czyli p=2/−2= −1
q= − Δ/4a , czyli obliczamy Δ= b2 − 4ac, czyli Δ=4−4 * (−1) * 1= 4+4= 8 q=−8/−4= 2
Postać kanoniczna:
f(x)= −(x+1) +2
16 maj 19:55