Soraya: Ω = { (1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (3,1) (3,2) (3,3)
(3,4) (3,5) (3,6) (4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6) (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6) }
N=36
a) A − zdarzenie polegajace na wyrzuceniu sumy oczek mniejszej od 6
A = { (1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (2,1) (2,2) (2,3) (3,1) (3,2) (4,1) }
N=10
______________________________
b) B− zdarzenie polegajace na wyrzuceniu iloczuny oczek rownego 4
B = { (1,4) (2,2) (4,1) } N
=3
______________________________
c) C−zdarzenie polegajace na wyrzuceniu sumy oczek wiekszej od iloczynu
C = { 1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,1) (3,1) (4,1) (5,1) (6,1) } N
=11