Chełmianin: Oblicz:
√(22+12√2) - √(22+12√2)
12 gru 22:35
zamościanin: = 0 moze coś źle napisałeś

no bo tak to ,to samo odjąćc to samo to zero
12 gru 22:42
Chełmianin: no źle napisałem, sorry mój błąd

√(22+12√2) - √(22-12√2)
13 gru 12:33
zamościanin:
Noo

właśnie

22+12
√2 = (3
√2+2)
2 można zastapić tak
bo (3
√2+2)
2= 18 +12
√2 +4 = 22+12
√2
podobnie 22-12
√2 = (3
√2-2)
2
√a2= a więc Twoje wyrażenie przekształci się do postaći
3
√2+2 - (3
√2 -2)= 3
√2 +2 - 3
√2 +2= 4
13 gru 14:28
Chełmianin: no dzięki bardzo wszystko jasne analogiczne już zrobię samemu
13 gru 15:19
zamościanin: OK

! Powodzenia
13 gru 15:22