matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
Kasia:
do wykresu funkcji f(x)= ax
2
+bx +c , a≠0 należy punkt A (2,1) i dla argumentu 1 funkcja posiada najmniejszą wartość (−1) a) oblicz wartość współczynników a,b,c b) zapisz wzór w postaci iloczynowej proszę o wskazówki
16 maj 19:31
Basia:
p=1
−b
2a
=1 −b=2a b=−2a f(x)=ax
2
−2ax+c f(2)=1 f(1)=−1 f(2)=a*2
2
−2a*2+c=c c=1 f(1)=a−2a+c=−a+1 −a+1=−1 −a=−2 a=2
a=2 b=−4 c=1
f(x)=2x
2
−4x+1 Δ=16−8=8
√
Δ
=
√
8
=2
√
2
4−2
√
2
√
2
x
1
=
= 1−
4
2
4+2
√
2
√
2
x
2
=
= 1+
4
2
√
2
√
2
f(x)=2(x−1+
)(x−1−
)
2
2
17 maj 06:45