Miary kątów w trójkącie
Erwin : Kąty α,β i γ są kątami wewnętrznymi trójkąta. Wyznacz miarę kata γ, jeżeli:
a) kąt β jest dwa razy większy od kąta α, a kąt γ jest trzy razy mniejszy od kąta α,
b) kąt β jest sześć razy większy od kąta α,a kąt γ jest dwa razy mniejszy od kąta β.
16 maj 19:27
bajka:
a) β= 2α γ= 13α
α+β+γ= 180o
α+2α+ 13α= 180o
103α= 180o
α= 54o
to γ= 13*54o= 18o
b) podobnie .....
16 maj 19:36
Erwin: Bardzo proszę o pomoc..,
16 maj 19:36
Erwin: dziękuję
16 maj 19:36
bajka:
b) β= 6α γ=
12β= 3α
α+β+γ= 180
o
α+6α+3α= 180
o
dokończ ...... oblicz miarę α
i następnie miarę γ= 3α
16 maj 19:43