funkcja kwadratowa
Kasia: Liczby: 1 i 4 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej g. M = (0,2) należy do wykresu funkcji
g
a) znajdź wzór funkcji g w postaci ogólnej
b) znajdź wzór funkcji g w postaci kanonicznej.
16 maj 19:07
Godzio:
f(x) = a(x−1)(x−4) M(0,2) − podstaw punkt i oblicz "a", podstaw znów do postaci iloczynowej
i ją wymnóż, dalej już sobie poradzisz
16 maj 19:18
Kasia: | | 1 | | 5 | |
tylko mam właśnie problem z postacią kanoniczną bo wychodzi mi że y= |
| x 2 − |
| x |
| | 2 | | 2 | |
+2
16 maj 19:26