matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole szescianu
przemo:
Przekątna sześcianu ma 2√3 cm długości. Oblicz pole powierzchni i objętość sześcianu.
16 maj 18:56
Kejt:
przekątna sześcianu: a
√
3
=2
√
3
a=2 V=a
3
=2
3
=8cm
3
P=6a
2
=6*2
2
=6*4=24cm
2
16 maj 18:58
przemo:
Thx
16 maj 19:00