Kwadrat którego przekątna ma dł. 8dm obraca się dookoła jednego z boków.
edzia: Kwadrat którego przekątna ma dł. 8dm obraca się dookoła jednego z boków. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej powstałej bryły.
BARDZO PROSZĘ O POMOC JUTRO MAM SPRAWDZIAN I TAKIE ZADANIE SIĘ ZNAJDUJE NA NIM A NIE MAM
POJĘCIA JAK GO ZROBIĆ. BARDZO PROSZĘ O ROZPISANIE GO!
16 maj 18:50
Kejt:
przekątna kwadratu: a
√2=8
wyliczasz bok, będzie on jednocześnie promieniem podstawy i wysokością walca. Jakby jeszcze coś
było niejasne, mów.
16 maj 18:53
edzia: a zamieniam dm na cm?
nie wiem czy to dobrze
8dm = 80 cm
a√2=80
80√2=a
a= 40 ?
czy:
8= a√2 | : √2
a= 8/√2 = 8√2 / 2 = 4√2 dm
16 maj 19:09
Kejt: jeśli już w cm to tam powinno być 40√2cm. a tak jest ok.
16 maj 19:11
edzia: a to drugie 4√2 dm też jest dobre prawda?
16 maj 19:13
Kejt: mhm
16 maj 19:14
edzia: dziekuje ślicznie!
a jak w Pc wychodzi mi pod koniec 8√2 π * 8√2 =
czyli Pc równa się = 128 π dm kwadratowego?
16 maj 19:18
Kejt: tak
16 maj 19:20
edzia: DZIEKUJE

16 maj 19:24
Kejt: powodzenia na sprawdzianie
16 maj 19:33
edzia: nie dziękuje
16 maj 19:33