Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu którego przekątna ma dł. 9cm
matematyka: Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu którego przekątna ma dł. 9cm
16 maj 18:21
matematyka: bardzo proszę o pomoc?
16 maj 18:21
Kejt:
przekątna sześcianu:
9=a√3 <− wylicz z tego "a"
i podstaw:
V=a3
P=6a2
16 maj 18:25
Tomek: wzór na przekątną sześcianu P=a√3 (a to długość krawędzi sześcianu więc z równania
wyznaczamy a)
9 = a√3 /√3
9/√3 = a
3√3=a
Objętość:
V= (3√3)3 = 81√3cm3
Pole całkowite:
Pc= 6*(3√3)2 = 162cm2
16 maj 18:31
matematyka: V = 81√3

a nie 27
16 maj 18:42
matematyka: 3 * 3 * 3 = 27
dlatego pytam? dlaczego 81
16 maj 18:44
Kejt: (3√3)3 = 27 * √27 =27 * 3√3 = 81√3
16 maj 18:44
matematyka: ooo dziękuję ślicznie
16 maj 18:46