altaeir: mam pytanie czy poniższe zadanie da się szybciej rozwiązać niż sposobem który zaraz
przedstawię

styczne do okręgu x
2 + (y+2)
2 = 16/5 ,poprowadzone przez punkt A(-2,1) przecinają oś OY
w punktach B i C
a)wyznacz równania tych stycznych
sposób którym rozwiązywałem:
y - y
1 = a(x - x
1)
y - 1 = a(x+2)
y = ax + 2a +1
po podstawieniu y do równania okręgu mamy
x
2 + (ax + 2a + 3)
2 = 16/5 i dalej wszystko sobie wymnażam i tak dalej.Czy jest szybszy
sposób?pomocy
12 gru 17:50
Dj Kichawa : da sie
12 gru 21:46
altaeir: ale jak dj?ten sposób zajmuje sporo czasu
12 gru 22:03
b.: Twój sposób jest całkiem ok (później liczysz Δ i sprawdzasz, kiedy =0, tak?)
13 gru 18:55
Basia:
a jaki jest ten inny sposób; ja też nie wiem
14 gru 00:48
luna : Dj robi zamęt .poprostu sie wygłupia (młodość ma swoje prawa)
Ja też nie znam

dobrej nocki Basia
14 gru 00:52
Basia:
Dobranoc, Luna
14 gru 03:27