wykres funkcji kwadratowej przechodzący przez punkty..
czerep:

Siema, bardzo pomogła mi wasza strona, niestety mam problem z zadaniem
Wykres funkcji f(x)= ax
2 + bx + c przechodzi przez punkty: A = (1,−4), B = (2,3), C = (−1,0).
a) Wyznacz współczynniki a, b, c.
b) Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej.
c) Naszkicuj wykres.
z rysunku jaki sobie skomponowałem niewiele rozumiem.
kanoniczna to wiem, y=a(x − p)
2 + q, ale nie mam wierzchołka więc nie znajdę p i q. Wnioskuję,
że jest on pomiędzy punktem B i C, czyli p będzie wynosić 1/2
p = −b/2a ; q = p(Δ)/4a
proszę o pomoc!