procenty
Olusiaa.: Zanieczyszczenia stale w porbce wody pobranej z pewnej rzeki stanowily 15 promili jej masy.Po
odparowaniu calej wody otrzymano 24g suchje masy.Jaka byla masa prbki wody?
Zbadano partie zabawek liczaca 2600 sztuk.Okazalo sie ze 13 sposrod nich bylo wadliwych.Jaki
prmoil calej partii stanowily zabawki wadliwe?
16 maj 17:52
Basia:
ad.1
24 g − 15 promili = 1,5%
x − 100%
| | 24*100 | | 24*1000 | |
x = |
| = |
| dokończ obliczenia |
| | 1,5 | | 15 | |
ad.2
2600 − 100%
13 − p%
| | 13*100 | | 13 | | 1 | |
p= |
| = |
| = |
| =0,5 % = 5 promili |
| | 2600 | | 26 | | 2 | |
17 maj 12:21