procenty
Olusiaa.: a)Medal wazacy 250 g wykonano ze zlota,w ktorym byla domieszka miedzi stanowiaca 18%jego
masy.Oblicz mase miedzi w tym medalu.
b)Zanieszczyszczenia stale w probce wody pobranej z pewnej rzeki stanowily 15promili jej
masy.Po odparowaniu calej wody otrzymano 24g suchej masy.Jaka byla masa probki wody?
c)Zbadano parte zabawek liczaca 2600 sztuk.Okazalo sie ze 13 spsorod bylo wadliwych,Jaki
promil calej partii stanowily zabawki wadliwe?
16 maj 17:34
Lucyna: we wszystkich tych zadaniach korzysta się ze wzoru:
xp*p% = xk
xp to jest masa początkowa, czy liczba sztuk jakie masz
a xk to jest liczba/masa czy co tam innego jakie masz na koniec
W każdym zadaniu masz podane 2 elementy równia, zostaje podstawić w odpowiednie miejsce i
wyliczyć ten trzeci.
Zrobię przykładowo podpunkt b
p = 0,015 (promil oznacza tysięczną część czegoś)
xk = 24
xp * 0,015 = 24g ⇒ xp = 1600g
17 maj 22:30