Twierdzenie cosinusów
Miszel: Witam
Ma pojęcie ktoś jak ugryźć takie zadanie
Podstawy trapezu mają długości 10 i 15, a ramiona są równe 6 i 8, Oblicz długości przekątnych
tego trapezu
Z góry dzieki
16 maj 17:27
AS:

Dane:
AB = 15 , CD = 10 , AC = 8 , BD = 6
AE = AB − CD = 15 − 8 = 7
CE = BD = 6
Z tw. cosinusów obliczyć kąt α
CE
2 = AE
2 + AC
2 − 2*AE*AC*cos(α)
| | AE2 + AC2 − CE2 | |
cos(α) = |
| |
| | 2*AE*AC | |
Kąt β = 180
o − α
Przekątną AD obliczyć ponownie z tw. cosinusów
AD
2 = AC
2 + CD
2 − 2*AC*CD*cos(β)
Drugą przekątną można już prosto wyliczyć
BC
2 = AB
2 + AC
2 − 2*AB*AC*cos(α)
16 maj 17:59