Anka: Obserwując przebieg pewnej epidemii zauważono że liczbę przyjęć pacjentów w przychodni w
n-tym dniu określa w przybliżeniu wzór e(n)=10+20n-n2. Ile osób zgłosiło się do lekarza
w pierwszym dniu epidemi? Którego dnia liczba pacjentów była największa i ilu ich było?
Po ilu dniach liczba pacjentów była znowu taka jak pierwszego dnia?
12 gru 17:39
Dj Kichawa : no to z funkcji kwadratowej oblicz sobie tylko odrzuć ujemne x i y bo nie ma ujemnych dni
ani ludzi
12 gru 17:46
gaga:
e(1) = 10 +20 -1= 29 osób pierwszego dnia
nmax= -b/2a = -20/-2= 10 - ego dnia i było ich
e(10) = 10 +200 -100= 110 - ciu pacjentów
10+20n -n2= 29 -n2 +20n -19=0 Δ=324 √Δ=18
n= 19 lub n=1
czyli po 19 --tu dniach
12 gru 17:51
Dj Kichawa : no tez mi tak wyszło
12 gru 17:52
12 gru 17:52