Lucyna: Ola, to zależy od tego jak była co jaki okres czasu były naliczane odsetki. Wzór jest taki:
gdzie, K
p − to kwota początkowa u Ciebie kwota pożyczki
p − oprocentowanie w skali rocznej
n − liczba lat na którą zaciągnięto pożyczkę
m − okres naliczania odsetek (m=1 dla roku m=2 dla kapitalizacji półrocznej, m=4 dla
kapitalizacji kwartalnej i m=12 dla kapitalizacji miesięcznej)
K
k − kapitał końcowy czyli kwota razem z odsetkami
Teraz ponieważ Twoje zadanie ładnie wychodzi dla m=1, to chyba o to chodziło
Zatem jeśli odsetki są naliczane po roku, to pan Janusz wziął w banku pożyczkę o wysokości
4800zł.