matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez wpisany w okrąg
Cesar:
w trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość p a kąt przy niej ma miarę 60 w trapez wpisano okrąg oblicz pole tego trapezu
16 maj 16:12
Basia:
β=
α
2
=30
r
2r
sinuβ=
=
p
2
p
2r
1
=
p
2
4r=p
p
r=
4
tgα=
2r
x
p
2
tg60=
x
p
√
3
=
2x
2
√
3
x=p
p
p*
√
3
x=
=
2
√
3
6
a=p b=p−2x a+b =2p−2x
a+b
p*
√
3
6p−p*
√
3
p(6−
√
3
)
=p−x = p−
=
=
2
6
6
6
p
h=2r=
2
a+b
p(6−
√
3
)
p
2
(6−
√
3
)
P=
*h =
*U{p{{2} =
2
6
12
17 maj 12:50