m
ela: pole trojkata prostokatnego jest rowne 180 cm kwadrat. , a promien okregu wpisanego ma
dlugosc 4 cm . oblicz dlugosc promienia opisanego .
16 maj 16:12
Bogdan:
r − długość promienia okręgu wpisanego, r = 4,
| | c | |
R − długość promienia okręgu opisanego, R = |
| |
| | 2 | |
a, b − długości przyprostokątnych,
c − długość przeciwprostokątnej,
P − pole trójkąta, P = 180.
| | 2P | | a + b − c | |
r = |
| i r = |
| |
| | a + b + c | | 2 | |
| | 360 | |
a + b + c = |
| i a + b − c = 2*4 |
| | 4 | |
Odejmujemy równania stronami: (a + b + c) − (a + b − c) = 90 − 8
R = 18
16 maj 16:30
Nazgul: Dzięki sprytnie to rozwiązałeś − nie trzeba się męczyć z liczeniem wszystkich bogów w końcówce
jest mały błąd :
2c= 82
R= 20,5
8 lis 21:33
Bogdan:

oczywiście, 90 − 8 = 82
8 lis 21:39
alaska: wooow dzięki

męczyłam się z tym jakimiś przeliczeniami z kosmosu chyba, a tu tak fajnie
rozwiązane! Teraz rozumiem o co chodzi, dzięki!
11 wrz 20:27
Piotrek: | | a+b−c | |
czy ktos mi wyjasni skad sie wzielo r= |
| |
| | 2 | |
18 sie 12:13
bezendu: @Pietrek jest taki wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt więc co tu wyjaśniać?
18 sie 12:16
zm:

c= a−r+b−r
2r= a+b−c
18 sie 12:20
Piotrek: w trojkacie prostokatnym?
18 sie 12:24
Piotr 10: Tak. Ten wzór obowiązuję jedynie w trójkącie prostokątnym
18 sie 12:25
Piotrek: wszystko jasne, dziekuje
18 sie 12:25