Chemia
Pszczoła: Zadanko z chemii jakby ktoś mógł pomóc:
Oblicz stężenie procentowe roztworu H2SO4, wiedziąć że po rozcieńczeniu 50 g tego roztworu wodą
uzyskano 250 cm3 roztworu o stężeniu 0,2 mol/dm3. Za cholerę nie może mi wyjść wynik podany w
odpowiedziach 14%
16 maj 15:11
Mateusz: trzeba policzyc ile mamy kwasu w roztworze korzystam ze wzoru na stężenie molowe
| | n | |
250cm3 = 0,25dm3 Cmol = |
| => n = Cmol*v = 0,0 mola H2SO4
|
| | v | |
1 mol H
2SO
4→98g
0,05 mola→ x g
x = 4,9 g
licze stężenie procentowe
16 maj 19:24
Mateusz: czyli twoja odp nie pasuje obliczenia są dobre w takim razie zła odp bo 50g roztworu ma
stężenie 14% przy masie kwasu rozpuszczonego wynoszącego 7g
16 maj 19:27