P punkt przecięcia środkowych.
Środkowe przecinają się w jednym punkcie i jedna z nich dzieli drugą
w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
Przyjmuję: AE = 21 , CD = 12 , α = 45o
Z podanego twierdzenia mamy
| 2 | ||
CP = | *CD = 8 , PD = 4 | |
| 3 |
| 2 | ||
AP = | *AE = 14 , PE = 7 | |
| 3 |
| AD2 + AC2 − CD2 | ||
cos(γ) = | mam obliczony kąt γ | |
| 2*AD*AC |
| 1 | ||
P = | *AB*AC*sin(γ) | |
| 2 |
Podaję inne rozwiązanie tego zadania :
środkowe dzielą każdy trójkąt na dwa trójkaty o równych polach
uzasadniam:
PΔADC = PΔDBC ICFI= h −−− tych trójkątów i podstawy IADI= IDBI
zatem PΔABC= 2*PΔADC
PΔADC= PΔADP + PΔAPC
| √2 | ||
PΔADP= 1214*4*sin45o= 56* | = 28√2
| |
| 2 |
| √2 | ||
PΔAPC=12*14*8*sin135o=112*sin( 180o−45o)=112*sin45o=112* | =56√2
| |
| 2 |