zadania optymalizacyjne
bas890: Liczbę 100 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb których suma kwadratów jest mniejsza z
możliwych .
bardzo proszę pomóżcie

16 maj 14:02
Kejt: jak dla mnie to to będą dwie 50.. suma ich kwadratów na pewno będzie najmniejsza:
502+502=5000
bo np.
492+512=5002
5 002>5 000
hmm.. jeśli tu jest jakiś błąd to może ktoś inny się na to zadanie skusi..
16 maj 14:16
Godzio:
a + b = 100
a
2 + b
2 − minimum
a = 100 − b
(100−b)
2 + b
2 = 10000 − 200b + b
2 + b
2 = 2b
2 − 200b + 10000
a = 50
16 maj 14:17
maths: Czemu obliczamy p (Xw), a nie obliczamy q (Yw)
3 paź 22:42
ZKS:
Ponieważ potrzebujemy argumentu a nie wartości.
3 paź 22:52
maths: No właśnie o to mi chodzi. Dlaczego argumentu, a nie wartości.
3 paź 22:55
ZKS:
Masz funkcję f(a ; b) = a2 + b2 i potrzebujemy znaleźć takie a oraz b (argumenty) która nam
dadzą wartość najmniejszą ale to nas nie interesuje jaką wartość otrzymamy tylko a i b.
3 paź 22:59
Ziom:

Cwelβ≈u
30 paź 13:17
natalciaa9555: 22
14 gru 13:35
kpt320:
19 mar 15:47