| 1 | 1 | |||
log2x39 > log22 ⇒ x > 2 | tego nie widać ale to jest 2 do potęgi | |||
| 39 | 39 |
| 1 | ||
czyli ostatecznie dzidzina to x > 2 | , bo to jest coś albo nieznacznie większego od 1 | |
| 39 |
teraz możemy przejść do zadania
log ( 9 + log3 (log2x)) = 1 ⇒ log ( 9 + log3 (log2x)) = log 10 możemy opuścić zew. log
9 + log3 (log2x) = 10 ⇒ log3 (log2x) = 1 ⇒ log3 (log2x) = log33 znowu opuszczamy zew.
log
log2x = 3 ⇒ log2x = log28 ponownie opuszczamy zewnętrzny logarytm i porównujemy liczby
logarytmowane:
x = 8 i dobrze, rozwiązanie należy do dziedziny.