wielomiany
pilne:
(x1995+x1994+.....x2+x+1):(x5+x4+x3+x2+x+1) jak wyznaczyć reszte z dzielenia
wielomianu W przez V
V = (x5+x4+x3+x2+x+1)
W=(x1995+x1994+.....x2+x+1)
16 maj 13:51
pilne: plis
16 maj 14:22
pilne:
17 maj 15:23
Myrthan: Schemat Hornra w założeniu dla samych jedynek daje ci resztę 0, chyba więcej nie trzeba ; )
17 maj 15:47
Basia:
x1995+x1994+............+x2+x+1=
x1995+x1994+x1993+x1992+x1991+x1990+
x1989+x1988+x1987+x1986+x1985+x1984+
x1983+x1982+x1981+x1980+x1979+x1978+
.............................................................................................
x9+x8+x7+x6+x4+x4+
x3+x2+x+1=
x1990*(x5+x4+x3+x2+x+1)+
x1984**(x5+x4+x3+x2+x+1)+
x1978*(x5+x4+x3+x2+x+1)+
.....................................................
x4*(x5+x4+x3+x2+x+1)+
x3+x2+x+1 =
(x5+x4+x3+x2+x+1)*(x1990+x1984+x1978+............+x10+x4) + x3+x2+x+1
R(x) = x3+x2+x+1
17 maj 15:55