tomek1212: Granica funkcji - wykres
Proszę o pomoc w narysowaniu wykresu funkcji, spełniającego WSZYSTKIE podane warunki
jednocześnie:
g(0)=4;
lim x>> -nieskończoność g(x)=0;
lim x>> -3- g(x)=+nieskończoność;
lim x>> -3+ g(x)=0;
lim x>> 0 g(x)=4;
Jak się do tego zabrać? Może ktoś mi narysuje wykres i umieści gdzieś, lub wytłumaczy ja
go narysować. To wszystko ma być na jednym wykresie. Jak te granice mają wyglądać na
wykresie? Proszę mi to wytłumaczyć tak "łopatologicznie" o co chodzi z tą granicą
funkcji.
12 gru 17:01
tomek1212: Co takie trudne to zadanie? Proszę o wskazówki w narysowaniu wykresu.
13 gru 11:35
Dj Kichawa : niw eim co ty to popisałeś ale jesli mi sie dobrze wydaje to jest to funkcja wymierna a
te granice to sa asymptoty ale nie wiem jak to wyglada bo to brzydko napisales to ci nie
powiem
13 gru 14:48
tomek1212: lepiej się nie da napisać tutaj na forum
lim x>>-3- tzn. granica w punkcie -3 lewostronna
lim x>>-3+ tzn. granica w punkcie -3 prawostronna
13 gru 15:36
Basia:
da się lepiej
lim(x→-3-)g(x)=+∞
lim(x→-3+)g(x)=0
lim(x→-∞)g(x)=0
g(0)=4
lim(x→0)g(x)=4
tylko narysować się tu tego nie da
ta funkcja ma asymptotę pionową x=-3 (prosta równoległa do OY przechodząca przez punkt
(-3,0) ale tylko w części gdzie y są ujemne
od -∞ do -3 to będzie gałąź hiperboli
o ile prawidłowo napisałeś, że lim(x→-3+)g(x)=0 to dla x=-3 powinna być wartośc 0, potem
dla x=0 wartość 4, ale zupełnie nie wiadomo co się dzieje dalej
powinna jeszcze być określona granica dla x→+∞
no i ta granica prawostronna dla x=-3 wydaje mi się podejrzana, ale nie jest niemożliwa
13 gru 17:51
Basia:
przepraszam tam jest błąd; "w części gdzie y są ujemne"; jest odwrotnie: w części gdzie y
są dodatnie; od osi OX łukiem w górę do asymptoty x=-3
13 gru 17:55
tomek1212: ok, dziękuje za wskazówki.
14 gru 10:58