funkcje wykładnicze
klaudyna: wyznacz dziedzinę i oblicz x:
log4 (log3 (log2 x)) = 0
16 maj 12:32
bajka:
D: x >0 i log3(log2x)>0 => x >0 i log2x > 30 i
x>0 i x > 21 => x>0 i x >2
to: D: x >2
z def. logarytmu:
log3(log2x)= 40 =1
log2x = 31=3
x= 23= 8 > 1
odp: x= 8
spr: L= log4( log3(log28)] log4(log33)= log41 = 0
P=0
L=P
16 maj 12:41
Svanar: x>0
log2x> 0 → x>1
log3(log2x) > 0
log3(log2x) > log31
log2x>1
log2x>log22
x>2
x∊(0, +∞)
log4(log3(log2x)) = 0
log4(log3(log2x)) = log41
log3(log2x) = 1
log3(log2x) = log33
log2x = 3
x = 8
16 maj 12:43
klaudyna: źle..
16 maj 12:44
bajka: Skoro twierdzisz ,że "źle" ....... to sama rozwiąż
16 maj 12:48
klaudyna: chodziło mi o inny sposób,ale ok
16 maj 12:49
bajka:
Wypadało, zatem przynajmniej podziękować !
16 maj 12:51
klaudyna: DZIĘKUJĘ
16 maj 12:53