bryly obrotowe
global: powierzchnia boczna walca po rozwinięcu na plaszczyzne jest prostokatem ,ktorego przekatna ma
dlugosc pierwiastek z 3dm i tworzy z dluzszym bokiem kat 30 stopni .oblicz objetosc (rozwaz
dwa przypadki)
16 maj 11:59
Anna: pomagam
16 maj 12:09
Anna:

Przypadek I :
d =
√3 dm
α = 30
0 V = ? V = πr
2h
| | 1 | | √3 | |
h = d*sinα = √3 * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2πr = d*cosα
| | 3 | | √3 | | 9√3 | |
V = π*( |
| )2 * |
| = ...= |
| [dm3] |
| | 4π | | 2 | | 32π | |
16 maj 12:18
Anna:
Przypadek II zrób analogicznie, zamieniając tylko położenie kąta α , tzn. między h i d.
16 maj 12:19
global: nie mam wprowadzonych sinusow
16 maj 12:49
Kejt:

masz, tylko o tym nie wiesz.. ;>
c=
√3
a = h − wysokość walca
c=2a
b=a
√3
dalej kombinuj sam.
16 maj 12:54