bryły
Paula: Do wysokiego naczynia w kształcie walca o średnicy podstawy d=16 cm zawierającego pewną ilość
wody wrzucono kulę o promieniu r=6 cm. Kula ta całkowicie zanurzyła się w wodzie.
Ile wody wyparła zanurtzona kula?
O ile centymetrów podniósł się poziom wody w naczyniu?
16 maj 11:48
Kejt:
woda wyparta przez kulę jest równa jej objętości:
Vk=4/3*πr3
r1=6
poziom wody podniósł się o pewną wysokość walca, którą wyliczysz stąd:
Vw=πr2*h
r2=1/2d=8
Vk=πr2*h
Vk=π*82*h
Vk=64πh
16 maj 11:57
Paula: woda wyparta przez kulę jest równa jej objętości to objętość kuli powinna wyjść 288π.
16 maj 12:00
Kejt: i wychodzi. ;>
16 maj 12:02
Paula: a juz rozumiem
dzięki
16 maj 12:04
Paula: no no masz rację

nie zauważyłam tego h
16 maj 12:05
Paula: a czemu pod objętość walca podstawia się objętość kuli?
16 maj 12:06
Kejt: spróbuj to sobie wyobrazić. wrzucasz kulę, i ta woda która się podniesie przyjmuje kształt
naczynia w którym się znajduje, czyli walca.. heh. nie umiem tłumaczyć.
16 maj 12:08
Paula: hmmm ... spoko wyniki sie zgadzają z odpowiedziami dzieki jeszcze raz
16 maj 12:11