matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bryły
Paula:
W stożek o objętośći V= 27
√
3
π, którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α=60
o
wpisano kulę. Oblicz: a] długość promienia kuli b] objętość kuli wpisanej w stożek
16 maj 11:24
Kejt:
V=πr
2
*h*1/3 h=r
√
3
V=27
√
3
π 27
√
3
π=πr
2
*h*1/3 /:π 27
√
3
=r
2
*h*1/3 /*3 81
√
3
=r
2
*h podstawiam drugie równanie: 81
√
3
=r
2
*r
√
3
/:
√
3
81=r
3
r=3
3
√
3
resztę masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1918.html
16 maj 11:46
Paula:
wielkie dzieki
16 maj 11:55