uczeń: Help me.
Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji F(x)=-5x2-40x-125
w przedziale <-2 ; -1>
12 gru 16:09
12 gru 16:36
gaga:
sprawdzamy czy xw należy do tego przedziału
bo jeżeli należy to max tej funkcji znajduje sie w wierzchołku
xw= -b/2a = 40/-10 = - 4 czyli nie jest z tego przedziału
i znajduje sie po jego lewej stronie
poniewaz ramiona paraboli skierowane do dołu
to
ymax = f(-2) = -5(-2)2 -40*(-2) - 125= -20 +80 -125= -65
ymin = f(-1) = -5(-1)2 -40*(-1) -125 = - 5 +40 -125= - 90
12 gru 16:43