karina07: FUNKCJA KWADRATOWA f(x) = -2x2 + bx + c ma dwa miejsca zerowe x1=-1 oraz x2 = 3
Wyznacz wartość współczynników b oraz c a następnie oblicz dla jakiego argumentu funkcja
osiąga wartość równą 8?
12 gru 13:12
Basia:
f(-1)=0 i f(3)=0
f(-1)=-2-b+c
f(3)=-18+3b+c
czyli masz do rozwiązania układ równań
-2-b+c=0
-18+3b+c=0
-b+c=2
3b+c=18
b-c=-2
3b+c=18
4b=16
b=4
c=6
f(x)=-2x2+4x+6
f(8)=-2*82+4*8+6
to już sobie wylicz
12 gru 13:38
12 gru 13:46
Basia:
za x podstawiamy 3
f(3)=-2*32+b*3+c=-2*9+3b+c=-18+3b+c
12 gru 14:42