wyznacz dziedzine,miejsce zerowe i wartość funkcji
Manuela: Dana jest funkcja
x+2
g(x) = −−−−−
√x−1
a. wyznacz dziedzinę
b. wyznacz miejsca zerowe
c. wyznacz zbiór wartości funkcji g(x), przyjmując ,że jej dziedziną jest zbiór {2,3,4,5,}
14 maj 22:15
Gustlik: Chyba miało być tak:
a) Dziedzina:
1) x−1≥0 (pierwiastek)
2) x−1≠0 (mianownik)
Stąd: x−1>0
x>1
D=(1, +∞)
b) Miejsca zerowe:
x+2=0 (ułamek=0 <=> licznik=0)
x=−2 → nie należy do D → brak miejsc zerowych
c) Liczę wartości tej funkcji dla x€{2,3,4,5,}
| | 3+2 | | 5 | | 5√2 | |
g(3)= |
| = |
| = |
|
|
| | √3−1 | | √2 | | 2 | |
| | 4+2 | | 6 | | 6√3 | |
g(4)= |
| = |
| = |
| =2√3
|
| | √4−1 | | √3 | | 3 | |
| | 5+2 | | 7 | | 7 | |
g(5)= |
| = |
| = |
| =3,5
|
| | √5−1 | | √4 | | 2 | |
| | 5√2 | |
ZW={2√3, 3,5, |
| , 4} → podałem w kolejnosci rosnącej.
|
| | 2 | |
14 maj 23:42