trójkąty
Lusia: punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny dzieli jedną z przyprostokątnych na
odcinki o długościach 2 cm i 4 cm. Oblicz: obwód trójkąta, pole trójkąta i pole kola wpisanego
i opisanego na tym trójkącie.
14 maj 22:15
bajka:

c= IABI= 6
a= ICAI= r+4
b= ICBI= r+2
z tw. Pitagorasa
a
2+b
2 = c
2 => ( r+4)
2 + ( r+2)
2= 36
r
2+8r+16 +r
2 +4r +4−36=0
2r
2+12r−16=0
r
2 +6r−8=0 Δ= 68
√Δ= 2
√17
i r >0
a=
√17+1 b=
√17−1
Ob=
√17+1 +
√17−1 +8= 2
√17+6 = 2(
√17+3) cm
| | a*b | |
P= |
| = ..........dokończ
|
| | 2 | |
R −− okręgu opisanego : R=
c2= 3
P(koła wpisanego) = πr
2 =..........
P(koła opisanego)= πR
2=.......
14 maj 23:27
Lusia: Dziękuję
15 maj 00:26
Stella: Jedna z przyprostokątnych dzieli się na odcinki. U Ciebie zaznaczona jest przeciwprostokątna.
12 wrz 17:17