matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to wyliczyc
planty:
Dany jest ciąg a
n
=(−1)
n
* 2
2
n
−
3
. Oblicz średnią arytmetyczną drugiego i piątego wyrazu.
14 maj 21:22
Godzio:
a
2
= 1 * 2 = 2 a
5
= −1 * 16 = −16
a
2
+ a
5
= −7
2
14 maj 21:25
Godzio:
a
2
= 1 * 2 =2 a
5
= −1*128 = −128
a
2
+ a
5
= −63
2
pomyłka
14 maj 21:26